La prematuritat: un repte emocional per a les famílies

La prematuritat converteix de sobte aquell moment tan esperat en una muntanya russa d’emocions i incerteses. En aquest post parlarem sobre els efectes emocionals de la prematuritat en les famílies, els dols associats que es transiten, estratègies per a poder reduir l’estrès i com us pot ajudar el pell amb pell. A més, parlarem de com l’EMDR us pot ajudar a superar la vivència.

Desastres naturals i trauma: l’impacte psicològic dels desastres naturals

Els desastres naturals, agreujats pel canvi climàtic, deixen no només destrucció material sinó també danys psicològics profunds. Factors com pèrdues, sensació d’impotència i vulnerabilitat contribueixen al trauma. La preparació emocional i el suport social són clau per mitigar els efectes negatius i facilitar la recuperació de les víctimes.

I tu, com portes l’adaptació?

La decisió de portar els nens a la llar d’infants respon a diverses motivacions… Cal fer una elecció que equilibri allò que vols, allò que necessita el nen o nena i allò que en la vostra situació és possible. Posant d’acord els nostres rols i les necessitats de tots, la decisió no hauria de deixar lloc a la culpabilitat.

L’adaptació escolar: com podem facilitar-la i acompanyar-la?

Com podem acompanyar l’adaptació? Cal recordar la necessitat d’entendre més que mai què sent i com viu un nadó o un nen o nena petita l’entrada a la llar d’infants o l’escola per primer cop.

L’ambivalència no fa vacances

La maternitat és dura, és polièdrica, de mil colors… Pots passar de sentir un amor immens per la teva filla o fill a voler perdre-la de vista una estona per a recuperar la calma… I què? Això és l’ambivalència.

Exogestació: què necessita un nadó? (part I)

Es podria pensar que un cop alimentats, canviats i abrigats els bebès haurien de tenir prou, però la realitat és una altra en la majoria dels casos… En aquest post parlarem sobre el concepte d’exogestació, què significa i el que implica per al nadó i la mare.

Lactància i feina remunerada: com fer-ho possible?

Com fer compatible la tornada a la feina remunerada i la lactància materna? Un dels moments que més angoixa i dubtes suscita en les mares lactants és la tornada a la feina remunerada. En aquest post reflexionem sobre això i et dono pautes i consells.

Les expectatives sobre el part: què són i com ens influencien?

De quina manera la informació que tenim influeix en les expectatives i en l’experiència de part? És millor llavors no tenir expectatives?
En aquest post parlarem de què són, com ens afecten en la vivència del part i quin paper juguen les expectatives pròpies i de l’acompanyant.

Per què pot costar tant l’alletament matern?

Si és un acte natural,… Si és el que espera el nadó en néixer… Si només que té beneficis per a la mare i el nadó… Si és tan còmode i senzill… Si és tan econòmic…
per què el 60% de les mares no segueix després dels tres primers mesos?
En aquest post parlem dels motius més comuns pels quals fracassen moltes lactàncies.

Dol perinatal: consells per a acompanyar

L’Associació Els Dols i MaternArt proposem alguns consells per a acompanyar les persones en dol perinatal. Aquest post està dirigit a les persones que envolteu la dona i parella que han patit una pèrdua perinatal i no sabeu ben bé què dir ni com actuar.

Per què necessitem fer grups de mares?

Fer grups de mares no és tan estrany, sinó més aviat natural. Les dones sentim la necessitat d’ajuntar-nos i fer comunitat sobretot en l’embaràs i en el postpart. Perquè no estem fetes per a criar en soledat, sinó en tribu. El que se sent i s’aprén en un grup de mares és un sentiment de grup. La certesa de saber que no estàs sola.

Llibres per Sant Jordi

Per aquest Sant Jordi confinat 2020, he pensat que seria interessant fer una cosa que fa temps que tinc al cap de fer però que mai m’hi poso a fer: un petit recull bibliogràfic de llibres que trobo interessants i són una bona lectura per a qualsevol que estigui en l’etapa perinatal, és a dir, en l’embaràs, postpart o criança dels fills. Us desitjo que gaudiu d’aquest Sant Jordi 2020 ara i quan el poguem celebrar com es mereix!

Vincle d’aferrament segur o com educar persones segures de si mateixes

El vincle d’aferrament segur és la garantia d’educar persones adultes segures i estables emocionalment. Aquesta capacitat pot treballar-se des del ventre matern i té efectes tant en el nadó com en els seus pares i en la parella que tots dos formen.

El meu relat de lactància

El lema de la Setmana Mundial de la lactància materna 2021, “Protegir la lactància materna: una responsabilitat compartida”, m’ha recordat la primera de les meves dues lactàncies. Va ser bastant desastrosa… I us la vull explicar aquí per a il·lustrar com la falta de formació dels i les sanitàries, el suport basat en mites, la falta d’experiència i d’informació veraç va acabar amb la nostra lactància als tres mesos. La responsabilitat va ser compartida, no tinc dubte.

Què és el porteig ergonòmic?

Portejar ha de ser una experiència agradable per als dos. És quelcom molt pràctic i útil, si es fa bé. Per això en aquest post recordarem quines són les diferències entre el porteig ergonòmic i el que no ho és, parlarem dels tipus de portanadons ergonòmics que hi ha i explicarem les normes bàsiques de seguretat per portejar.

Pèrdues gestacionals: “Las Voces Olvidadas”

Aquest llibre aborda directament i rigurosa, però amb una exquisita sensibilitat, temes com les fases del dol, problemes de fertilitat, el maneig de l’avortament, la lactància en la pèrdua, els embarassos següents i els parts, la parella,… i sentiments com la por, l’angoixa, la solitud, la frustració, etc., davant les pèrdues gestacionals precoces.

Part respectat: què és i què no és

La primera vegada que vaig sentir el terme «part respectat» vaig obrir els ulls com plats. Què punyetes volia dir un part respectat?
Fa poc es va celebrar la setmana mundial del Part Respectat amb el lema «La meva decisió ha de ser respectada». Ja podeu imaginar pel lema que aquest post va de parts, de decisions, de dones i de respecte… Un cóctel molotov! Parlarem de què és un part respectat i també de què no és.

Embaràs i pandèmia: com podem gestionar la incertesa

En aquest post us presento una sèrie de consells i propostes per a l’autocura emocional de la mare embarassada davant la incertesa. Si t’està costant massa mantenir la calma, si tens por del part, si les teves circumstàncies fan més difícil l’embaràs potser necessites una ajuda que no es pot proporcionar en un post. Pots contactar amb mi i en podem parlar per a orientar-te.

Coronavirus COVID-19, el part i la lactància

Us deixo un recull d’enllaços i documents que crec que són importants que tingueu en compte a l’hora de prendre decisions en el vostre part. L’objectiu d’aquest post no és cap altre que aportar informació i prevenir intervencions que facin més mal que bé a tu i al teu nadó. Les decisions i la responsabilitat són teves en funció de la teva situació, i tingues en compte que la por és poderosa i sovint no atén a raonaments.

Ets “multitasca” o tens excés de càrrega mental?

Que ho sàpigues. Ens han ficat un gol a les dones per l’escaire amb el mite de la dona «multitasca». I és que nosaltres tampoc som multitasca.
En aquest post parlarem del mite de la dona multitasca, de les mares perfectes, d’expectatives socials, del que suposa queixar-se i del que podem fer al respecte.

10 accions per a protegir-nos de la violència obstètrica

En aquest post continuem parlat de la violència obstètrica, però en aquesta ocasió, enfoquem el tema des del punt de vista de les usuàries durant l’embaràs i el part: què podem fer nosaltres davant aquest tipus de violència? Et proposo 10 coses que pots fer tu per a protegir-te de la violència obstètrica.

Violència obstètrica, violència de gènere

Durant l’etapa perinatal les dones som més vulnerables a un tipus específic de violència de gènere: la violència obstètrica. Negar l’existència de la violència obstètrica és cada cop més difícil, sobretot si les dones la fem visible i si li posem nom a allò que vivim i podria ser d’una altra manera.

Exogestació: sincronia mare-nadó, separació i compensació (part II)

En aquest post parlarem de sincronia entre la mare i el nadó, però també parlarem del que passa quan estan separats i com compensar aquesta separació quan s’ha de donar forçosament.

La pèrdua gestacional i el dol: què esperar quan ja no s’espera…

Perdre un fill és segurament de les pitjors experiències que ens poden passar a la vida. Deixa una ferida que costa de tancar o, segons el cas, no tancar mai del tot. El dol amb el pas del temps es converteix en saviesa i és un regal que només es valora amb el temps.

Com es vincula el pare amb el nadó?

El tipus de vincle que es desenvolupa entre el pare i el seu nadó resulta clau per a determinar la relació futura amb la parella i amb els fills i/o filles. Veurem com i per què.

Per què és tan important l’establiment d’un vincle d’aferrament segur?

Posem la mirada sobre el perquè és important crear aquest vincle d’aferrament segur des del naixement i quins elements facilitadors i no facilitadors trobem al nostre entorn.

6 passes per a redactar el teu Pla de Part

Et proposo sis passes per a redactar el teu pla de part i que sigui respectat. Si necessites ajuda, consells, orientació… no dubtis en contactar-me i t’acompanyaré.

Llibre: “PARIR” de Ibone Olza

Aquí trobaràs veritats punyents però necessàries per enfrontar-se al repte del part amb consciència i empoderament. Aquí trobaràs els coneixements necessaris per a determinar si la informació que t’està arribant del teu entorn és fiable o no i prendre les decisions oportunes. I, finalment, aquí trobaràs més motius per fer el teu pla de part de forma conscient.

9 coses que pots fer tu per protegir la vostra lactància

La poca cultura de la lactància a la nostra societat fa que la conducta d’alletar es vegi fàcilment amenaçada pels judicis i desconeixement del nostre entorn. Hi ha moltes coses que tu pots fer per protegir la vostra lactància des de l’embaràs. És quelcom que només us incumbeix a vosaltres. Aquí trobaràs 9 idees per a protegir-la i poder gauidir-la com es mereix.

Qui digui que la criança és fàcil…

Qui digui que la criança és fàcil, no sap el què diu… Ja no ens enrecordem dels avantatges del fet de ser un infant… Ara repetim l’error amb els nostres fills.

Permís de paternitat ampliat: la igualtat que estem esperant?

Permís de paternitat ampliat: la igualtat que estem esperant?
Jo no vull ser igual que un home. Jo vull que es reconegui la importància i valor de la maternitat, l’esforç que suposa gestar, parir, exogestar i criar una o varies criatures i que ens deixin fer-ho amb joia, seguretat i dignitat.

El pare tampoc està preparat per al postpart…

El pare (o parella) també pot sentir-se bastant desubicat en aquesta etapa. Aparentment el nadó només necessita la mare i la mare només necessita el nadó i dormir… Amb el nou decret llei sobre el permís de paternitat, que s’anirà … Read More

La por al part

El part és un procés fisiològic. El sentiment de por augmenta la percepció del dolor i del patiment i s’associa a parts més instrumentats i intervinguts. Des de MaternArt podem ajudar-te a neutralitzar algunes d’aquestes pors i buscar respostes per a unes altres.

Llibre: “La nueva revolución del nacimiento. El camino hacia un nuevo paradigma”

ISABEL FERNÁNDEZ DEL CASTILLO Editorial OB STARE, 2014 Aquest és un llibre d’imprescindible lectura per a dones que vulguin ser mares o tota aquella persona interessada en el món del naixement dels éssers humans. Hauria de ser també d’obligada lectura … Read More

Ningú no ens prepara per al postpart…

El postpart és aquella etapa que segueix el naixement del fill o filla i que pot durar molt més enllà de les sis setmanes de rigor. En general ens preparem molt per al part però ningú no ens prepara per … Read More

Per què SÍ hauries d’informar-te BÉ abans del part?

Hi ha moltes raons per a informar-se bé abans del part. La primera i fonamental, perquè es tracta d’un procés fisiològic que passa en el nostre cos. En segon lloc, no es tracta de divinitzar el part però tampoc de banalitzar-lo.

Benestar emocional i Psicologia Perinatal

La Psicologia Perinatal et pot aportar molt benestar en l’etapa d’embaràs, part, postpart, lactància i criança. Descobreix-ho a MaternArt.

Porteig, lactància i benestar emocional en la maternitat

Un vincle sa entre mare i nadó és la base per a un desenvolupament emocional i social sa. El porteig és una moda? El porteig és la manera més natural, després dels braços, per portar els nostres nadons d’un lloc … Read More

El pla de part: què és i quins beneficis comporta?

Imagina que decidiu casar-vos i fer una gran festa. Mesos abans de l’enllaç planificareu fil per randa tots els aspectes: els vostres vestits, on fareu la cerimònia, quina música sonarà, qui parlarà, on fareu el convit, demanareu diversos pressupostos, visitareu … Read More

“Tully”, el postpart i el món

  Argument Tully és una mainadera nocturna que ajuda la Marlo durant el seu dur puerperi. El seu germà li havia parlat de les mainaderes nocturnes abans que la Marlo tingués el seu tercer bebè i li havia dit que … Read More

La maternitat, per a mi

Si he d’expressar què significa la maternitat per a mi o com la visc jo en una sola imatge, sens dubte escullo aquesta imatge. Aquesta fotografia la vaig realitzar jo mateixa a Elgol, un platja a l’illa de Skye, a … Read More