Lactància i feina remunerada: com fer-ho possible?

Aquest 2023 la Setmana Mundial de la Lactància Materna porta per lema “Lactància i treball: fem que sigui possible”.

Anava a limitar-me a fer alguns posts en IG i FB sobre el tema, però dona tant de si i requereix tants matisos, que m’he posat a escriure i m’ha sortit aquest post. Espero que t’ajudi a seguir amb la vostra lactància en la teva tornada a la feina.

lactància materna feina remunerada conciliació salut mental perinatal

Que les 16 setmanes de permís de maternitat són una misèria és una evidència. Que porti més de 30 anys congelada, una pura vergonya. Que s’hagi igualat el permís de paternitat al de maternitat, és una mala manera d’entendre la igualtat disfressada de “ajuda”. Encara que millora en alguna cosa la situació, no la soluciona i resulta humiliant veure com en nom de la igualtat, s’oblida que un cos ha gestat, parit i alleta diverses vegades al dia i l’altre no. Aquesta desigualtat acaba convidant a l’ús del biberó en detriment de la lactància materna, perquè d’una forma o una altra les dones acabem considerant que abandonar la lactància és un benefici per a nosaltes. La veritable igualtat, al meu entendre, és que es reconeguin les nostres diferències sexuals i es respongui a aquesta necessitat, i la maternitat i paternitat les fa aflorar de manera més que evident.

Dit això vaig al tema.

Un dels moments que més angoixa i dubtes suscita en les mares lactants és la tornada a la feina (remunerada). Amb sort, pots disposar d’hores de lactància que pots compactar i retardar així la teva tornada algunes setmanes més. Si a més pots sumar les teves vacances, bé… encara que les vacances són per a una altra cosa i criar i alletar no són vacances precisament. Si pots demanar una reducció de jornada per uns mesos que faciliti la transició, és també una bona opció. Si et faciliten un horari que inclou hores de teletreball, flexibilitat d’entrada i sortida, reducció de jornada… fantàstic. Però allò ideal seria que el nostre permís fora d’almenys els 6 mesos de lactància materna exclusiva que recomana l’OMS. Reduccions de jornada i excedències són mesures que ens empobreixen, mesures que haurien de ser pagades per la tasca que suposa criar i que la política continua sense considerar productiva.


Malgrat la injustícia i de l’esforç que suposa, si vols continuar alletant una vegada tornes a la feina remunerada, hi ha maneres de fer-lo. Abans, vull avisar-te que entendre el mecanisme i els beneficis de la lactància materna és bàsic per a entendre aquestes propostes, si no és fàcil abandonar. Per això, si estàs embarassada i vols alletar, et convido a realitzar el curs de preparació a la lactància materna que he preparat, on coneixeràs tot el necessari per a iniciar la lactància materna amb bon peu i més probabilitats d’èxit.

Com puc seguir amb la lactància una vegada em reincorpori?

La manera dependrà de les vostres circumstàncies:

  • L’edat del bebè:
    • Si té menys de 6 mesos, el recomanable és que continuï amb lactància exclusiva (preferiblement materna), com indica l’OMS, i no que s’avanci l’alimentació complementària, per a la qual el seu estómac pot no estar encara preparat.
    • Si té 6 mesos o més, i està prepareu@ per a iniciar l’alimentació complementària, es pot iniciar aquesta aprofitant la teva absència. En l’inici, no es tracta de substituir les preses per aliments sòlids, sinó oferir primer la teva llet extreta i després oferir nous aliments (ja sigui amb trossos o triturat).
  • Qui cuida al bebè: no és el mateix que estigui atès per una persona de manera individualitzada, o que hagi de compartir les cures amb altres bebès. En qualsevol cas, tant si es queda en llar d’infants o no, li poden donar la llet que t’hagis extret.
  • El lloc i horaris. Pots donar el pit just abans de marxar i just en arribar, així es farà més curta la teva absència. Una vegada a la feina, allò ideal si no estàs lluny de casa seria que algú pogués desplaçar-se fins allí i portar-te al bebè per a almenys una presa, sempre que tinguis aquest temps assignat per lactància. Així no se us farà tan llarg ni a tu (ni als teus pits) ni al teu bebè. Si per la teva jornada ho necessites, hauries de tenir l’opció d’utilitzar un espai apropiat per a l’extracció de llet (tranquil, íntim, net i amb presa de llum per a una nevereta i l’extractor preferiblement elèctric i doble). Una altra opció és que tu et desplacis fins on estigui el bebè, però això et portarà més temps.
  • Les teves preferències (lactància directa vs diferida). Allò ideal sempre és la lactància directa, però a vegades no és possible i s’ha de donar diferida. Tens diverses opcions a la teva disposició, que poden ser molt útils en funció de l’edat del bebè.
    Per exemple, si el bebè és molt petit encara i la lactància no està del tot establerta (pot necessitar fins i tot 3 mesos) és recomanable no introduir el biberó. Per a no haver d’usar-ho, el bebè pot ser alimentat amb xeringa. Aquí et deixo un vídeo de LactApp perquè vegis com de fàcil és. Una altra opció és usar un gotet, encara que costi de creure.
    Si el bebè és més grandet i ja no hi ha perill de confusió entre la tetina i el mugró, pots començar amb l’ús del biberó. Hi ha bebès que els costa aprendre a prendre el biberó i el rebutgen. En aquests casos és útil que no ho doni la mare, amb molta paciència s’anirà acostumant i ho prendrà.
  • Inicia el teu banc de llet uns 15 dies abans de la teva incorporació a la feina. Les recomanacions són:
    • Congelar en bossetes de 50 ml
    • Per a calcular la quantitat que necessites, és important tenir en compte el temps que estareu separades i l’edat del bebè, perquè la capacitat del seu estómac varia amb el temps. Amb aquestes dades, calcula com una presa cada tres hores. Amb els dies aniràs veient si sobra molta, si falta…
    • Pots barrejar la llet que t’has extret sempre que sigui de les mateixes 24 h i estigui a la mateixa temperatura.
    • Sempre és preferible l’ús de la llet fresca, per la qual cosa l’últim dia abans de la teva incorporació, la pots deixar en la nevera perquè sigui usada l’endemà. D’aquesta manera, cada dia extreus la que prendrà al dia següent. La llet congelada ha d’usar-se si no hi ha suficient amb la fresca.

Què et pots trobar?

  • És possible que baixi una mica la producció per l’ús del tirallets una vegada tornes a la feina, pel fet que aquest no extreu tanta llet com el bebè i que esteu separats (disminueix l’oxitocina). Per a evitar-ho, pots extreure la llet del final a mà per a assegurar-te de buidar bé el pit, pots posar-te vídeos del teu bebè mentre t’extreus llet, olorar alguna peça de roba seva i extreure de tots dos pits alhora (estalvies temps i maximitzes l’extracció). Aprofiteu el cap de setmana per a fer “barra lliure” i estar molt juntets per a equilibrar la producció.
  • També pot donar-se el cas habitual que el bebè faci una “vaga de fam” mentre no hi ets. Sí, és possible que el bebè es negui a menjar en la teva absència. És una situació molt angoixant i que ens omple de culpabilitat en el pitjor moment, però no et preocupis que quan tornis recuperarà el temps perdut i no voldrà separar-se de tu (ni de dia ni de nit). Saber que això és normal és important per a no angoixar-se més del necessari. Pot semblar aclaparador però, si et poses en la seva pell, entendràs que et troba a faltar. Amb el pas dels dies s’adaptarà al nou ritme i tornarà a menjar en la teva absència.
  • Per tant, si això succeeix és normal que les preses nocturnes augmentin considerablement. En aquest cas, jo recomano fer collit, que et permetrà dormir mentre el bebè mama.
  • Com deia abans, podeu trobar-vos que el bebè rebutja el biberó. Pots intentar provar algunes marques diferents de biberó per si de cas. La recomanació és la mateixa: que el biberó no el doni la mare (i que marxi de l’habitació), sinó una altra persona a càrrec de la cura del bebè amb molta paciència. També poden usar-se altres tècniques com explicava abans en aquesta transició.

Què necessitem les mares treballadores lactants d’aquesta societat?

  • Que es reconegui el valor de la lactància materna quant al que representa en salut: la lactància és més que el millor aliment, també és vincle, és salut física i mental, és estimulació cognitiva…
  • Que es reconegui com a tasca de valor: alletar requereix molt temps i esforç afegit al què ja suposa la feina remunerada, més totes les tasques quotidianes i la criança d’un ésser humà (o més). Per això, necessitem URGENTMENT:
    • uns permisos de maternitat més llargs (mínim, mínim de 6 mesos) d’acord amb les recomanacions de l’OMS: lactància materna exclusiva fins als 6 mesos i després fins que mamà i bebè desitgin complementada amb nous aliments.
    • Que els permisos de maternitat i paternitat siguin transferibles, de manera que cada família es pugui organitzar com desitgi.
    • Que es permeti fer canvis en aquests permisos, si les circumstàncies o els desitjos canvien.
    • Que les famílies monoma(pa)rentals puguin acumular tots dos permisos: és una discriminació indignant que aquests bebès no puguin gaudir del temps igual que els que tenen famílies bima/parentales. El permís ha de concebre’s del bebè per a ser cuidat per qui necessita i desitja, no de la mare o del pare.
    • Que en els llocs de feina es dignifiqui la lactància, donant l’espai apropiat (intimitat, higiene, presa de llum, nevera) i el temps apropiat per a facilitar-la. Que es puguin pactar hores de teletreball i més flexibilitat d’horari en aquest temps d’adaptació a la volta al treball.
    • Que les llars d’infants sàpiguen bé com tractar la llet materna i no posin pegues en el seu ús.

Mentre això no arribi, haurem de continuar fent malabarismens per a conciliar feina i lactància.

Si necessites ajuda amb la teva tornada a la feina, necessites saber com extreure bé la llet, etc., contacta amb mi i establirem un pla adaptat a les vostres circumstàncies.

Recorda que tens a la teva disposició JA un CURS DE PREPARACIÓ A LA LACTÀNCIA MATERNA en format online i presencial, que et serà de molta utilitat per a iniciar-la amb més probabilitats d’èxit.

Comparteix a les Xarxes Socials: