ISABEL FERNÁNDEZ DEL CASTILLO
Editorial OB STARE, 2014
Aquest és un llibre d’imprescindible lectura per a dones que vulguin ser mares o tota aquella persona interessada en el món del naixement dels éssers humans. Hauria de ser també d’obligada lectura per a obstetres i llevadores, per tal que entenguin com de determinant és la seva tasca per a la salut primal.
El títol pot dur a engany: no es tracta pas d’un llibre «new age» que ens convidi a parir sense epidural pel fet de ser natural, ni es tracta de demonitzar el sistema sanitari i les seves intervencions… Es tracta de gaudir de l’informació necessària i veraç que necessitem per a entomar el procés de part/naixement amb consciència i llibertat plena per a escollir.
Isabel Fernández del Castillo ens proporciona un text ple d’evidència científica i d’informació veraç sobre moltes de les qüestions que envolten el naixement i part de l’espècie humana. Desmunta hàbilment molts dels mites i «veritats absolutes» que hem assumit des de sempre i ens convida a mirar més enllà, a fer-nos preguntes i a posar el nostre granet de sorra vers un nou paradigma, un nou model d’atenció a la dona de part i al naixement dels nostres fills.
“Obligar a una mujer sana en un parto normal a permanecer inmóvil en posición horizontal es abrir el camino para que el parto deje de ser normal.”
LA NUEVA REVOLUCIÓN DEL NACIMIENTO
Isabel Fernández del Castillo
Sobre l’autora
Isabel Fernández del Castillo es va formar en dret però després es va interessar per les medicines complementàries. La visió de la salut des d’un punt de vista eco-sistèmic la va fer veure el procés del part com un procés natural, intel·ligent i autorregulat. Així va néixer la primera edició de «La revolución del Nacimiento» l’any 1994. Més tard, al 2003 va participar en la constitució de l’associació «El Parto es Nuestro» que lluita per dignificar el part/naixement. El 2006 va publicar la segona edició revisada d’aquest llibre. També ha format part del grup que va elaborar la «Guía de Pràctica Clinica sobre la Atención al Parto Normal» (2010) que es pot descarregar a la pàgina del Ministerio de Sanidad. Actualment col·labora amb revistes com «Tu bebé» i organitza activitats de formació i divulgació sobre salut, maternitat, medi ambient i infància amb una perspectiva eco-sistèmica i de promoció de la salut a través de la plataforma www.terramater.es. A més és la gerent del Instituto Europeo de Salud Mental Perinatal, que dirgeix juntament amb Ibone Olza.
Aquest llibre s’ha tornat a reeditar el 2014, vint anys després però més vigent que mai i amb nova evidència, cites i bibliografia, pròleg a càrrec ni més ni menys que de Michel Odent, Blanca Herrera i prefaci d’Ascensión Gómez, ambdues experimentades i prestigioses llevadores.
Què hi trobaràs
En la primera part del llibre, Isabel ens exposa les peculiaritats del naixement humà, sense oblidar que es tracta del naixement d’un mamífer que, en el moment del part és gairebé igual que el bebè mamífer nounat de fa milers d’anys, que l’únic que necessita per sobreviure és el cos de la seva mare.
En la segona part, ens endinsem en les pràctiques habituals de l’obstetrícia moderna i del part medicalitzat, que es caracteritzen per una intromisió en allò que la fisiologia té programat per alterar-la i controlar-la. Isabel denuncia l’arbitrarietat amb què s’apliquen les diverses intervencions i ens exposa tot d’arguments a tenir en compte en relació a cada intervenció i el risc que suposen si no hi ha raons de pes per a dur-les a terme. Tanmateix, el problema no són les intervencions en si mateixes, sinó l’ús i abús que d’elles se’n fa: moltes intervencions s’han banalitzat perdent de vista les implicacions que tenen i que només s’han de fer quan realment han d’aportar un benefici a mare i nadó.
També ens desvetlla efectes secundaris que difícilment algú t’explicarà, com que en una inducció, el suero que acompanya l’oxitocina sintètica i la conseqüent epidural tenen un efecte sobre el nadó (un entre altres). La sobrehidratació provoca que el nadó neixi sobrehidratat, més inflat, amb més pes… Això vol dir que és més difícil de parir i que, en perdre aquest sobrepes a través de l’orina, el sistema sanitari posarà en perill la lactància materna al·legant com a argument un pèrdua de pes que no va ser real. Què et sembla? Potser et sona…
La tercera part està dedicada als aspectes històrics i psicosocials que expliquen per què el part/naixement en la nostra societat ha esdevingut tan complex.
El llibre que m’hagués agradat tenir en l’embaràs
Considero aquest llibre una joia que tant de bo algú m’hagués regalat quan estava embarassada. És molt complet i ens aporta infinitat d’arguments per a poder decidir amb consciència com volem que neixin els nostres fills. Si estàs embarassada, és un bon auto-regal, si tens una germana, amiga, filla… que esperi un nadó, li faras un gran favor regalant-li aquest llibre que potser l’ajuda a viure un part més conscient i apoderat.
Com diu l’autora a la contraportada: «Ya no hay excusas. La ciencia está desmostrando con una evidencia abrumadora que favorecer el proceso espontáneo del parto y el posparto supone una inversión a largo plazo en salud física, emocional, mental y social de las madres y sus criaturas (…) Pero no nos engañemos: la evidencia científica produce pocos cambios allí donde la mentalidad no cambia. Por ello, el primer paso es la toma de conciencia de todas las partes implicadas sobre la importancia y la trascendencia de lo que sucede en esa etapa crucial de la vida.»
Pots trobar i adquirir el llibre a obstare.com