Què és el porteig ergonòmic?

Sovint veig pel carrer mares i pares que portegen els seus nadons amb portanadons ergonòmics i és quelcom que em fa sentir feliç, però encara veig mares i pares que portegen amb portanadons que no són ergonòmics. Són les anomenades motxilles «penjants» (“colgonas”, en castellà).

Aquestes motxilles no respecten la forma natural del cos del nadó ni la postura natural per a la seva edat i moment evolutiu; per altra banda, tampoc respecten el cos del portejador o portejadora, ja que no reparteixen bé el pes del nadó i fan patir l’esquena i les lumbars.

També veig que hi ha mares i pares que, tot i fer servir un portanadó ergonòmic no el fan servir adequadament, com per exemple no subjectar adequadament el cap del nadó, fan penjar massa el portanadó o fan servir fular elàstic en temps de calor…

Portejar ha de ser una experiència agradable per als dos. És quelcom molt pràctic i útil, si es fa bé.

Per això en aquest post recordarem quines són les diferències entre el porteig ergonòmic i el que no ho és, parlarem dels tipus de portanadons ergonòmics que hi ha i explicarem les normes bàsiques de seguretat per portejar. Seguim!

DIFERÈNCIES ENTRE PORTEIG ERGONÒMIC I NO ERGONÒMIC

PORTEIG ERGONÒMIC

  • El nadó manté una postura corporal natural, amb les caderes i cames formant una M i l’esquena una C, que respecta la postura que evolutivament li pertoca al nadó.
  • No és possible posar el nadó mirant cap a fora, només cap al cos de l’adult evitant així la sobreestimulació del nadó. Pot semblar que estan molt interessats en veure el món, però en realitat se sobreestimulen.
  • Reparteix el pes del nadó de forma més ergonòmica també per a l’adult que el transporta, evitant mals d’esquena i de lumbars.
  • El panell que subjecta l’esquena del nadó, s’hi adapta perfectament i és més còmode per al nadó.
  • No suposa cap capa de roba entre el nadó i l’adult, facilitant el contacte pell amb pell i l’accés ràpid al pit.
  • La roba del producte està feta de fibres naturals.

PORTEIG NO ERGONÒMIC

  • El bebè està penjat des de la cadera, per tant carrega tot el seu pes en la zona genital i no pot mantenir una postura natural. Imagina que et pengessin a tu d’aquesta part del teu cos i et passegessin pel carrer….
  • Permet posar el nadó de cara al món, el que suposa una pitjor postura per a la seva petita esquena i una sobreexposició a estimulació que no està preparat per assumir i entendre. Aquesta sobreestimulació pot ser responsable del plor que apareix al vespre i pot empitjorar els còlics. A més, aquesta postura no subjecta prou el cap i el bebè pot ser immadur per a suportar el cap amb el moviment de l’adult. Que el venguin en una botiga no garanteix que sigui ergonòmic.
  • El pes del nadó no es reparteix bé i sobrecarrega l’esquena o les lumbars de l’adult, el que fa que portejar no sigui una experiència agradable.
  • El panell que subjecta l’esquena del nadó és massa rígid i no s’adapta a la seva forma natural, forçant la seva postura.
  • Acostuma a haver un panell entre el cos del nadó i el de l’adult, impossibilitant el contacte o l’accés al pit.
  • Es fabrica amb materials sintètics.

TIPUS DE PORTANADONS ERGONÒMICS MÉS HABITUALS

És el fular per excel·lència. Es tracta d’una peça de roba no elàstica feta de cotó 100% amb un punt gruixut tipus jaquard d’una amplada de 70 cm i una llargada variable en funció de la talla escollida. La talla estàndard és la 6, que fa una llargada de 4’60 m. Les talles possibiliten uns nusos o uns altres, en funció de l’estatura del portejador o portejadora. És el fular més versàtil, ja que admet nusos davant, darrere, de bandolera, … és indicat des del naixement fins que el nen faci una pila de kilos!

És semblant al fular rígid però, com el seu nom indica, la roba és elàstica. L’amplada és menor que la del fular rígid. Com està indicat des del naixement fins als 10 kilos (aproximadament el primer any del nadó), acostuma a fer-se servir més al davant que al darrere. En portar components sintètics per a què sigui elàstic és més calent i transpira menys. Això fa que no sigui còmode per a temporades d’estiu.

Té l’avantage que, en ser elàstic, permet fer el nus i després ficar-hi el bebè. Permet treure’l també ràpid i això el fa molt pràctic els primers mesos.

sincronia exogestació maternart Terrassa

És una peça de roba rígida feta de roba de fular, amb la mateixa amplada i una llargada d’uns 2’5 metres aproximadament que es lliga mitjançant unes anelles que han estat cosides en un extrem de la peça, de manera que no poden trencar-se. Les anelles sòn metàl·liques, el que assegura que no es trencaran. La bandolera és ideal per portejar a la cadera, però també permet el porteig al davant i al darrere. És molt pràctica a l’estiu, ja que només suposa una capa de roba, que com és cotó és fresca, i és fàcil de posar i treure. L’única pega és que deixa una espatlla bloquejada, de manera que no pots moure gaire un braç, però en funció del moment no té per què ser un problema.

La motxilla ha posat de moda el porteig. Les motxilles són pràctiques perquè es posen de seguida i permeten el porteig al davant i al darrere. A una bona motxilla ergonòmica se li ha de demanar tirants amples que subjectin i reparteixin bé el pes i que es lligui a la cadera. També s’ha de tenir en compte que el panell arribi de genoll a genoll del bebè. Si no és així, vol dir que li queda petit, no el subjectarà bé i li provocarà molèsties sota les cuixes.

Existeixen uns «híbrids» entre motxilla i bandolera, els onbuimos, fets de roba de fular que carreguen el pes sobre l’esquena i no es lliguen a la cadera. Aquests últims permeten portejar facilment nens més grandets durant un següent embaràs.

Són portanadons originaris de l’Àsia, a mig camí entre el fular i la motxilla. Consten d’un panell de roba que subjecta el nadó i quatre tires de roba que surten de cada vértex del panell per subjectar-lo a la cadera i al voltant del cos. Permeten el porteig a davant, al darrere i al costat. Poden estar fets de roba de fular o de loneta.

NORMES BÀSIQUES PER PORTEJAR AMB SEGURETAT:

  1. Les vies respiratòries del nadó han d’estar lliures, de manera que la seva barbeta no estigui enganxada al seu pit. S’ha de procurar que sempre tingui la cara visible.
  2. La posició del nadó ha de ser sempre vertical. No ha d’anar MAI estirat dins un fular, motxilla o bandolera, excepte en el moment de l’alletament, on haurem de vigilar bé que les seves vies respiratòries estiguin lliures.
  3. Si encara no pot sostenir el cap, cal que li quedi sostingut per la roba del fular o bé per un suport de la motxilla.
  4. Les seves caderes han de quedar assegudes sobre la roba, de manera que les cames i el culet facin forma de M: els genolls han de quedar més alts que el cul.
  5. Per aconseguir aquesta postura de cames i cadera, cal desplegar bé la roba per tal que arribi des de la part posterior d’un genoll fins a l’altre. Si no és així, o bé està malament col·locat o ja no és adequat al seu tamany, com passa amb les motxilles que no són evolutives.
  6. La seva esquena adoptarà la forma de C, respectant també totalment la seva posició natural.
  7. Si porteges al davant, el nadó ha d’anar situat sobre el teu abdomen de manera que puguis fer-li un petó al cap sense gaire esforç, just a sota de la teva barbeta. D’aquesta manera protegeixes també la teva esquena, ja que el pes es reparteix millor.
  8. Cal que quedi ben subjecte però sense passar-se. Passa el dit per sota dels seus genolls per assegurar-te que la roba no està massa tensa i que li circula bé la sang. Si porteges al davant, assegura’t que si t’inclines cap al davant, el nadó no queda penjant.
  9. Mai portegis mentres dorms o conduïnt, ja sigui un cotxe o una bicicleta…
  10. Evita activitats de risc mentres porteges, recorda que el teu centre de gravetat canvia amb el pes i pots perdre l’equilibri amb més facilitat.
  11. És de calaix però cal recordar-ho: no beguis alcohol o prenguis drogues mentres porteges.

Altres aspectes a tenir en compte:

  • Pensa que cada capa de fular és una capa de roba, no l’abriguis en excés. Protegeix, però, el cap, les mans i les cames que sí que sobresurten del portanadó.
  • Assegura’t que el portanadó ha estat fabricat amb materials naturals i tints no tòxics; els nens llepen i mosseguen la roba.
  • Hi ha motxilles evolutives que permeten estirar el panell posterior de manera que es pot fer servir més temps, tanmateix cal tenir present que potser al principi la roba va massa arrissada i tampoc permet una bona subjecció… La recomanació és fer servir el portanadó més adequat a edat i tamany del nen o nena.
  • Pot portejar la mare, el pare, l’àvia, l’avi, la tieta, l’educadora de la llar d’infants, la cangur… tots poden gaudir del porteig!

Portejar pot tenir molts efectes beneficiosos sobre el benestar de la mare i el nadó i contribuir de forma positiva al seu son, l’alletament matern, la sincronització mare-nadó i pare-nadó també… En definitiva, el porteig, com l’alletament matern, també és un bon regal per al nostre bebè.

Comparteix a les Xarxes Socials: